RSI Healthcare

Het ontstaan van RSI wordt veroorzaakt door langdurig volgehouden statische belasting en hoogfrequent bewegen met onvoldoende pauzes. Dit leidt tot verhoging van de druk in de spieren. Door die druk wordt de bloedcirculatie belemmerd. Hierdoor kunnen voedingsstoffen voor de energievoorziening niet geleverd worden en afvalstoffen worden niet afgevoerd. De opstapeling van afvalstoffen activeert de pijnsensoren in de spier, waardoor pijn ontstaat en de spierspanning verder stijgt.

RSI is geen verschijnsel van de laatste tijd. Het werd in de 17e eeuw al beschreven door een italiaanse arts als een ziektebeeld bij bijvoorbeeld monniken die veel moesten schrijven en hand- , pols- of schoudersklachten kregen door langdurig in dezelfde houding te zitten, kleine bewegingen met de handen te maken en zeer gefocust te zijn met gedachten. Door de opkomende hoeveelheid werk achter de computer is het probleem zeer sterk gestegen. Aangezien RSI niet alleen persoonlijke malaise is voor degene die het betreft, maar ook zijn/haar collega’s is bij wie de werkdruk omhoog gaat bij een ziekmelding of als er werk overgenomen moet worden.

CANS staat voor Complaints, Arms, Nek & Shoulders. Een groep afgevaardigden van elf medische en paramedische beroepsorganisaties heeft zich gebogen over een nieuwe naam voor RSI. Want, zo vinden zij, de term RSI dekt niet geheel de lading; ook bij statische belasting ( denk aan beeldschermwerkzaamheden, de vingers bewegen snel, pols, onder– en bovenarm bewegen langzaam en nek/schouderregio bewegen niet) kan iemand klachten ontwikkelen en is er geen sprake van letsel. Zowel RSI als CANS zijn containerbegrippen; dat houdt in dat er meerdere ziektebeelden onder de termen vallen. Onder RSI vallen 12 ziektebeelden, onder CANS vallen 23 specifieke aandoeningen. Het diagnosticeren van zulke aandoeningen dient altijd door een medicus gedaan te worden.